Nauči živjeti

Uzela sam ovu knjigu u ruke jer (moram priznati) lako padam na simpatična vizualna rješenja na naslovnicama. Ptičica koja sasvim mirno stoji na vratašcima svoga kaveza i kao da razmišlja hoće li poletjeti lijevo ili desno i pritom ne odaje dojam da bježi već da je pronašla način da izađe iz kaveza bez da je u tome itko spriječi – bila je sasvim dobar uvod i motivacija za čitanje.

Knjigu je napisao bračni par Mats i Susan Billmark od kojih je Mats dugo vremena bolovao od tjeskobe, a Susan od depresije. Na svom životnom putu skupa su došli do realizacije ove knjige, za koju sami kažu da pruža mnoge odgovore koje da su ih znali ranije, spriječili bi njima nastanak mnogih svojih problema. No, onda s druge strane, mi ne bismo imali ovu knjigu. Tako je to s problemima. Iz njih se na kraju uvijek izrodi nešto dobro. Kao ova knjiga.

Kako mi ova knjiga može pomoći?

I sami autori kažu da je knjiga namijenjena svima koji su u svom životu odlučili promijeniti smjer. Naprije stati, a potom krenuti u drugom, novom smjeru. Knjiga sadrži mnogo poglavlja, naizgled složenih, a po pročitanom, vrlo jednostavnih. Baš onako kako izgleda i sam život. Dotiče se tema kao što su samopouzdanje, brige, anksioznost, zdrave misli, komunikacija, isključivanje i mnogih drugih, za život neophodnih za promišljanje. Ja sam izdvojila onih par meni najupečatljivijih. Knjiga vam može pomoći da uočite kako je filozofija promjene u svojoj suštini vrlo jednostavna – iako to ne znači da ju je jednostavno i ostvariti. To je pak filozofija jednostavnosti – o kojoj ćemo neki drugi put.

Za sam početak, izdvajam odgovor Dalaj lame na pitanje što ga u ljudskom rodu najviše iznenađuje:

Čovjek. Zato što žrtvuje zdravlje da bi stekao novac. Zatim žrtvuje novac da bi vratio zdravlje. A zatim je toliko zabrinut za budućnost da ne uživa u sadašnjosti. Rezultat je da čovjek ne živi ni u sadašnjosti ni u budućnosti; živi kao da nikad neće umrijeti, a onda umire kao da nikad nije živio.

O Egu

Kada je Ego sretan? Ego je sretan u našoj budućnosti. Ego je sretan kad nas tjera u budućnost, ali kad malo bolje razmislite, razlikuje li se to uopće od one: od sutra sve besplatno! Kada je taj sutra? Kada će doći ta sretna budućnost? Odgovor je – nikada. Budućnost će uvijek biti u budućnosti. Daleko od sadašnjeg trenutka – potpuno neuhvatljiva.

Ako živite u trenutku i zahvalni ste za sve što postoji i sve što jeste, obuzdat ćete ego.

Naučila sam:

Cijeniti svoj ego jer me tjera naprijed, ali znati se zaustaviti i živjeti. Sada. Ovdje. U ovom trenutku – što je više moguće. Ego ionako nikada neće odustati i uvijek će biti tu da nas tjera.

O tjeskobi

Što je tjeskoba? Tjeskoba je strah od nesretnog ishoda. Tjeskoba je uvjerenje da će nešto loše završiti. Tjeskoba je strah, i naposljetku,tjeskoba je strah od samoga straha. Često je osjećamo kao predosjećaj ili intuiciju, a na kraju – uvjerena sam – ona je rezultat naših uvjerenja o nama samima. Dobit ćemo što zaslužujemo. Što iskreno mislimo o sebi – koliko i što zaslužujemo? Kada bismo se iskreno zapitali – rezultati bi bili zabrinjavajući. Vjerujte mi. Ne mislimo o sebi baš toliko dobro, kao što o nama misli naš Ego (u budućnosti)

Naučila sam:

I negativne i pozitivne misli što ako izraz su očekivanja. Jedne nas pune zabrinutošću i tjeskobom, a druge radošću. Možete izabrati koju vrstu osjećaja želite razvijati.

Zapitajte se iskreno kakva su vaša uvjerenja o tome što uistinu zaslužujete. Vjerujte, zaslužujete puno više od toga. Stoga razvijajte to uvjerenje i rastite.

O stresu

Više nije riječ o znakovima upozorenja. Riječ je o epidemiji. Riječ je o civilizaciji koja je u dubokoj krizi. Stvorili smo društvo u kojem se ne osjećamo dobro. Ni djeca u vrtićima, ni usamljeni stanari staračkih domova ni glavni društveni primjerci našeg nevjerojatnog napretka – visokoobrazovane dobro plaćene mlade žene koje kombiniraju majčinstvo i karijeru. One ne kombiniraju, one kolabiraju. Možemo li to popraviti umjerenim promjenama na radnim mjestima, poslovima na pola radnog vremena i boljim vrtićima? Mislim da je kriza preduboka za takva rješenja. Mislim da se ne uklapamo u društvo koje smo sami stvorili.

Anita Goldman, švedska autorica i novinarka

Naučila sam:

Ne samo da se ne uklapamo u to društvo, već svakog dana u njemu iznova sudjelujemo. Pokušavamo se prilagoditi, uklopiti i uvjeravati sami sebe da moramo biti bolji, dati više, truditi se jače. I to nikada ne prestaje. Jer svaki dan očekivanja su sve veća, a prilagodba sve zahtjevnija. Ne uspijevamo držati korak sa nametnutom čizmom. Tada treba stati. Početi osluškivati sebe i prilagođavati se sami sebi. Koliko god je to danas teško, uvijek ima načina. Neumoran rad na sebi isplatit će nam se više od prilagođavanja drugima. U nekom savršenom svijetu naša osobna sreća bila bi najveći napredak jer je to naše prvo i najvažnije poslanje – živjeti u miru sa samima sobom.

O našoj djeci

Odjednom ispred vas stoji žgoljavi tinejđer i upoznaje vas sa svojom djevojkom, a vi se pitate kamo je nestao mamin sinčić. Umjesto da jurcate oko njega pokušavajući učiniti nešto za njega, budite s njim….

Djeca često nude važne perspektive i često dođu do rješenja koja odrasli ne vide. Ne bismo im trebali nametati toliko odgovornosti, ali im možemo dati priliku da izraze svoje viđenje stvari.

Lakše je stvoriti jako dijete nego popraviti slomljena čovjeka.

Frederick Douglas

Naučila sam:

Djeca su naša prilika da napravimo nešto dobro. Djeca su ljubav koju smo sami stvorili. Djeca su prilika da se stvaraju bolji ljudi. Djeca su izlječenje našeg djetinjstva i najveća odgovornost u našem životu. Djeci treba pomoći da razvijaju svijest, a tu je potrebna naša potpuna budnost. I najmanje razdoblje u kojem ih silimo da se prilagođavaju svemu oko sebe uzrokovat će nešto što će morati riješavati sami sa sobom kada odrastu. U odgoju naše djece naš najveći posao je da radimo na svojoj sreći. To će biti njihov najvažniji putokaz i najveća snaga u odrastanju.

Nije rijetkost da vrtićka djeca svaki tjedan imaju dvije ili više izvanvrtićkih aktivnosti. Mnoga djeca nemaju vremena da razmisle i obrade ono što su iskusila tijekom dana. Da bi to učinila, treba im mir i tišina. Kad ćemo svoju djecu naučiti da su mir i tišina jednako važni kao i aktivnosti?

Tijekom odmaranja i razmišljanja potiče se znatiželja. U tom vremenu oni počinju razmišljati sami za sebe i postaju individue. Nažalost, danas je mnogo djece uključeno u brojne zadane aktivnosti pa kada imaju malo slobodnog vremena, ne znaju što da rade sami sa sobom. Mir i tišina takvu djecu čine nemirnom, čak i ustrašenom.

Prepoznajete li se?

Vrijeme je da uzmete ovu vrijednu knjižicu u ruke i pronađete ono čemu bi vas mogla poučiti. Pronađete li i samo jednu stvar, učinili ste puno za sebe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.